onsdag den 9. december 2009

Tre gode salater til julefrokosten

Julefrokost er ofte noget med sild og snaps og en masse kød. Men det kan sagtens suppleres med nogle gode salater, som er godt både for helbredet og miljøet. Jeg har udvalgt tre lækre salater, som passer godt til det traditionelle julekøkken. De kan alle tre laves i god tid, f.eks. dagen før og bliver faktisk bare bedre af at stå og trække lidt.

Salat med æbler, jordskokker og rug i sennepsdressing

300 gr. Æbler – gerne Ingrid Marie eller andre røde æbler
300 gr. Jordskokker
300 gr. Perlerug
1 bdt. persille
1 citron
1 spsk. Dijon sennep
1 spsk. ”Smagen af Læsø” sennep eller sennep med hele sennepskorn
Eventuelt lidt æbleeddike
God oliven olie, salt og peber

Kog Perlerugen i rigeligt vand og lidt salt. Lad den afkøle. Skyl æblerne, skær kernehuset fra og skær dem i tynde skiver. Dryp æblerne med saften af ½ citron, så de ikke bliver brune. Rens jordskokkerne i koldt vand og skær dem i tynde skiver. Rens og hak persillen groft. Kom en spsk. Dijonsennep i en lille skål og rør olivenolie i lidt efter lidt til det får samme konsistens som en god mayonnaise. Rør den anden sennep i og smag til med resten af citronen, eventuelt lidt æbleeddike, salt og peber. Bland alle ingredienserne i en skål og lad det stå og trække på køl.

Sellerisalat med karrydressing

1 stk. knoldselleri
Saft af en citron
2-3 fed hvidløg
2 spsk. God mayonnaise
1. dl. yoghurt naturel
1 lille spsk. Mild karry
Salt og peber

Tag skrællen af sellerien og del den i fire stykker. Rives på den grove side af et almindeligt rivejern. Kom citronsaft i og pres hvidløgene i. Kom de øvrige ingredienser i og bland det hele grundigt med en gaffel. Smag til med salt og peber. Stilles køligt mindst en time – gerne længere.

Julesalat med grapefrugt

2 stk. julesalat
1 rød grape
1 lille bdt. Dild
Estragon- eller hvidvinseddike
Olivenolie
2 fed hvidløg
Salt og peber

Skær Julesalaterne i strimler på tværs. Skræl grapefrugten og tag så vidt muligt de hvide hinder af, skær eller pil den i mindre stykker. Skyl og hak dilden groft. Bland lige dele eddike og olie, pres hvidløget i og smag til med salt og peber. Bland det hele i en skål og lad den trække. Salaten egner sig både til de fede stege, hvor dens syrlighed og bitterhed lige giver et pift – eller til en forrets anretning med avocado og rejer.

VELBEKOMME og GOD JUL!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar